VPN Kezdőknek

A VPN rövidítés az angol Virtual Private Network kifejezésből származik, magyar jelentése virtuális magánhálózat. Először is fontos tisztázni, hogy használatához működő internetkapcsolat szükséges, amelyre egy új hálózatot épít ki a VPN szolgáltató. A VPN kiépítése után adatforgalmunk nem az internetszolgáltatónk által létrehozott csatornán, hanem a VPN általi titkosított és biztonságos csatornán keresztül folyik – erre utal a „privát” jelző. Mire hasznosíthatjuk mindezt a gyakorlatban? Csak, hogy pár példát említsünk:

 • anonim böngészés az internetszolgáltatónk előtt;
 • feloldható az internet blokkolása, és lehetségessé válik bizonyos letiltott oldalak elérése;
 • a meglátogatott webszerverek számára úgy tűnhet, mintha egy másik országból érkeznénk, így egyes szolgáltatások, mint például a Netflix, eltérő kínálattal jelennek meg, de akár teljesen új szolgáltatásokat is elérhetünk, például az Indavideo böngészés külföldről is lehetségessé válik;
 • külföldi IP cím használata, IP cím elrejtése;
 • biztonságos letöltés és torrentezés külföldről is.

A VPN technológia eredetileg vállalatok számára készült, így biztosítva, hogy az irodán kívül tartózkodó dolgozók is biztonságosan elérhessék a vállalati erőforrásokat a céges hálózathoz csatlakozva. Ez továbbra is használatos módszer, viszont nem szabad összekeverni napjainkban az olyan VPN szolgáltatókkal, amelyek szervereiken keresztül lehetővé teszik a privát internetelérést a magánfogyasztók számára. A cikkünk fókuszában is ezek a szolgáltatások állnak, a VPN kezdőknek útmutatójában mindent megtalálsz, amit tudnod kell!

A VPN működése

A VPN működése összetett folyamat. Alapesetben, az internetelérés során először az internetszolgáltatód (Internet Service Provider – ISP) szervereire csatlakozol, amelyen keresztül elérheted a webhelyeket és egyéb internetes forrásokat. Tehát a teljes internetforgalmad áthalad az ISP szerverein, azaz látható számára. A VPN kapcsolat létrehozása során egy VPN szolgáltató által üzemeltetett szerverre csatlakozol egy titkosított kapcsolaton keresztül, szóval az áthaladó adatokat rajtad kívül csak a VPN szerver „látja”, vagyis az internetszolgáltató többé már nem. Tehát a VPN úgy is definiálható, mint egy IP cím elrejtő program.

Az adatbiztonság mellett a virtuális magánhálózat használata számos lehetőséget hordoz magában, a következőekben ezeket tekintjük át.

A VPN előnyei

 • IP-cím megváltoztatása. Többé már nem a saját IP címeddel jelensz meg az interneten, hanem a VPN szolgáltatóét használhatod, így lehetséges akár egy külföldi IP cím használata is. Hogyha a szerver egy idegen országban található, olyan, mintha te is abban az országban tartózkodnál. Így például megoldható egy magyar IP cím külföldről való használata is. A legtöbb szolgáltató általában egyszerre több különböző országban is futtat szervereket. Emellett az internetes tevékenységed többé nem követhető nyomon, csak a VPN szerverig vezethető vissza. Tehát amennyibben a VPN szolgáltató nem osztja meg, a valódi IP elrejtése biztosítva van.
 • Biztonságos internet publikus Wi-Fi használata közben is. Ez is annak köszönhető, hogy az internetezésre használt készülék és a VPN között az internetkapcsolat titkosított, így adataid biztonságban maradnak.

Emellett természetesen a VPN hátrányait sem hagyhatjuk figyelmen kívül:

A VPN hátrányai

 • Lassabb internet. Az adatok titkosítása, illetve a titkosítás feloldása jobban igénybe veszi a processzort; minél erősebb a titkosítás, annál lassabb az internetelérés. További lassító tényező, hogy az adatok nagyobb távolságot tesznek meg titkosítva, mint alapesetben, hiszen az adatok a VPN szerveren is áthaladnak. Ökölszabály, hogy a legjobb teljesítmény érdekében olyan VPN szerverhez érdemes kapcsolódni, amely földrajzilag legközelebb helyezkedik a betölteni kívánt webhelyhez vagy szolgáltatáshoz, illetve a saját lakhelyedhez is. Tegyük fel, hogy az amerikai Netflix-et akarjuk használni. Ezesetben érdemes az Egyesült Államokon belül olyan szervert választani, ami Európához is közelebb esik, szóval egy keleti-parti város, például New York, ideális lehet.

Legális a VPN használata?

VPN legalitas

Igen. A legtöbb országban az állampolgároknak joguk van a magánélethez. Tudomásunk szerint a VPN használata szinte sehol sem illegális.

Az elnyomóbb országok, mint például amilyen Kína vagy Irán, valóban tiltják a VPN szolgáltatásokat, hiszen használatával lehetővé válna a letiltott oldalak elérése. Ezekben az országokban igyekszenek megakadályozni a tengerentúli VPN szolgáltatások elérését. Azonban még Kínában is, ahol a világon a legjobban kiépített az internetes cenzúra, az ilyesfajta törekvések csak részben sikeresek.

Európában, az utóbbi évek terrorcselekményeinek köszönhetően, több kormány is szigorította a VPN szolgáltatókra vonatkozó törvényeket.Franciaországban és az Egyesült Királyságban például a szolgáltatók kötelesek naplózni a felhasználók tevékenységét. Szóval az olyan felhasználóknak, akik tökéletes titkosítást keresnek, ajánlott elkerülni az itt működő szolgáltatásokat.

Mi alapján válasszuk ki a VPN szolgáltatót?

Számos VPN szolgáltatás közül válogathatunk manapság, ám minőség tekintetében egyáltalán nem mindegy, melyiket választjuk. Az első teendő tehát, hogy ellenőrizzük az ajánlásokat és értékeléseket (például itt a LegjobbVPN-en!), így kiválasztva a számunkra legjobb VPN szolgáltatást. Az első dolog, amit tisztáznunk kell, hogy elsősorban mire is akarjuk használni a VPN-t. A biztonságos kapcsolat létesítése internetezés közben az elsődleges szempont? Esetleg a geo-blokkolás feloldása a zavartalan streameléshez, az Indavideo külföldről történő elérése? Szinte az összes VPN szolgáltatás lefedi az alapszolgáltatásokat bizonyos mértékig, a könnyebb tájékozódás érdekében azonban összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyek segítik a döntést a számunkra legjobb VPN szolgáltatás kiválasztásához.

 • Ár
 • Gyorsaság – Mint már említettük, a VPN-használat mindig az internet lassulását okozza a távolság és a titkosítás miatt.
 • Internet titkosítás – Minden VPN szolgáltató titkosítást ígér, de ez mit is jelent valójában? A cikk későbbi részében ezt még részletezzük.
 • Biztonság – Milyen technikai intézkedésekkel biztosítják az adatbiztonságot az illetéktelen behatolók (például hackerek) elől? A későbbiekben erre is kitérünk.
 • Szerverek/országok száma – Minél több, annál jobb, hiszen így nagyobb valószínűséggel megtalálhatod a számodra ideális szervert.
 • Az egyidejű kapcsolatok száma – Bizonyos szolgáltatók egyidejűleg csak egyetlen eszköznek biztosítanak hozzáférést a szolgáltatáshoz, míg másoknál több eszközt is használhatsz egyszerre (számítógépet, mobilt stb.). Így akár ismerőseiddel közösen is előfizethettek a szolgáltatásra!
 • Ügyfélszolgálat – Mivel sok felhasználó még csak most ismerkedik vele, hogy mire jó a VPN, egy valóban tájékozott, a felmerült kérdésekre és problémákra időben reagáló ügyfélszolgálat nagyon hasznos lehet.
 • Ingyenes próbaverziók és pénzvisszafizetési garancia – Ez a legjobb módja, hogy kipróbáld, az adott szolgáltatás valóban megfelelően kielégíti igényeidet vagy sem.
 • Szoftver – Milyen felhasználói élményt nyújt a szoftver használata?
 • Multi-platform – Milyen eszközökön, illetve operációs rendszereken futtatható a szoftver? Szinte mindegyik szolgáltató teljes mértékben támogatja a Windows, Mac OS, Android és iOS platformokat, néhány – még ha csak indirekt módon is – a Linuxot és a Chrome OS-t is. A Blackberry operációs rendszere és a Windows Mobile már problémásabb lehet.

Érdekes, hogy gyakran nincs összefüggés az ár és a kapott szolgáltatás mértéke között, így valóban fontos mérlegelni a fent említett egyéb szempontokat. Az felhasználói értékelések és a blogokon olvasható különböző kritikák valóban hasznos támpontot nyújthatnak a legjobb VPN kiválasztásához.

Ingyenes VPN szolgáltatók

ingyen VPN

Számos ingyenes VPN szolgáltatás létezik, ám általában ezek funkciói valamilyen módon jelentősen korlátozottak, vagy nem teljesen megbízhatóak az adataink kezelését illetően. Természetesen találkozhatunk pár megbízható ingyenes szolgáltatással is, például a CyberGhost termékei is ilyenek, ezek alkalmi felhasználók számára ideálisak lehetnek.  

VPN Gate is szóba jöhet, amely egy önkéntesek által működtetett ingyenes szolgáltató. Viszont tisztában kell lenned vele, hogy egyetlen ingyenes VPN teljesítménye vagy adatvédelme sem érhet fel a fizetős verziókéval. Tekintettel arra, hogy egy fizetős szolgáltatás havi költsége megfelel egy korsó sör árának, erősen ajánlott egy ilyen előfizetés és VPN letöltés.

Az ingyenes VPN szoftverekről itt olvashatsz részletekbe menően.

A VPN valóban névtelenné tesz?

Nem. A VPN szolgáltató számára ismert, hogy ki vagy, viszont a szolgáltatások messzire elmennek, hogy megőrizzék a fogyasztóik kilétének védelmét.

Ezért is hangsúlyozzuk, hogy a VPN titkosítást és nem névtelenséget biztosít. Az anonimitás álcájával nem érdemes visszaélni, hiszen egy szolgáltató sem vállalná a börtönt annak érdekében, hogy megvédjen egy felhasználót.

Az internetes magánélet megőrzése érdekében érdemes olyan szolgáltatót választani, aki nem naplózza a tevékenységet. Sajnos attól még, hogy valaki ezt állítja, nem biztos, hogy be is tartja a szavát, tehát a szolgáltató kiválasztása egy erős bizalmi kérdés. (Emiatt előnyös a világ Edward Snowdenjei számára a Tor böngésző használata.) A naplózást illetően kétféle mód létezik:

 • Felhasználási napló: a meglátogatott weboldalak, a teljes internetes tevékenység részletezése.
 • Csatlakozási napló: itt csak azt tárolják, hogy milyen gyakran, mikor és mennyi ideig kapcsolódsz a szerverhez.

A naplózással kapcsolatban jó, ha még egy dologgal tisztában vagyunk. Számos országban (néhány európaiban is) előírják a kommunikációs cégeknek, hogy mennyi ideig kötelesek megőrizni a naplózott tevékenységeket.  Európában a legnépszerűbb VPN szerver központok közé Hollandia, Luxemburg, Románia és Svédország tartozik, hiszen itt a szolgáltatók nem kötelesek naplózni. Ha egy VPN szolgáltató olyan országban működik, amely megköveteli a naplózást, akkor a cég így is fog tenni, nem számít, közben milyen benyomást próbál tenni.

Fontos leszögezni, hogy amennyiben egy szolgáltató nem naplózza az internetes tevékenységet, attól még képes valós időben nyomon követni azt. Egyes VPN szolgáltatások arról is biztosítanak, hogy nem végeznek valós idejű megfigyelést, kivéve, ha ez technikai okokból mégis indokolt. Emellett egy olyan cég, amelyik valóban törődik a felhasználók kilétének védelmével, megosztott IP-címeket használ. Ez annyit tesz, hogy egyszerre több felhasználóhoz ugyanazt az IP-címet rendelik, így az internetes tevékenység még nehezebben köthető egy adott felhasználóhoz.

A VPN és a fizetési módszer

VPN Arak

További fontos szempont lehet a fizetési módszer, mely utalhat arra, hogy egy cég mennyire veszi komolyan a névtelenség biztosítását. Bizonyos szolgáltatók lehetővé teszik a névtelen fizetést, még jobban védve a magánszférát, hiszen így a cég számára nem lesz ismert a valódi név, cím, vagy a bankszámla adatok.  A legelterjedtebb módszer a Bitcoin használata, bár ez nem eredendően névtelen. Az olyan vállalatoknak, mint például a Private Internet Access, fizethetünk névtelenül vásárolt ügyfélkártyákkal is, sőt, a Mullvad postai úton küldött készpénzt is elfogad!

Az IP-címünk teljes elrejtésére is létezik módszer: ha a Tor névtelen hálózatán keresztül kapcsolódsz a VPN szolgáltatáshoz, még a VPN szolgáltató se láthatja a valódi IP-címedet. A Tor hálózat használata és névtelen fizetési mód választása által az anonimitás igen magas foka érhető el. Ez a megoldás viszont jelentősen csökkenti az internetelérés sebességét.

Mennyire megbízhatók a VPN hálózatok?

Az IP-cím biztonsága és a kill switch opció

titkos internet

Ha a VPN működése megfelelő, akkor az IP cím változtatás él, elrejtve az eredetit. Sajnos néha adódhatnak komplikációk, és a weboldal valahogy felismerheti a valódi IP-címedet. Az IP-cím kiszivárogtatását az ipleak.net oldalán egyszerűen ellenőrizhetjük. Hogyha az oldalon valódi IP-címed jelenik meg, vagy akár csak az internetszolgáltatód neve, akkor sajnos valahogy kiszivárgott az IP-címed. Az ipleak.net viszont nem észleli az IPv6 kiszivárogtatását. Ahhoz, hogy ezt teszteld, a test-ipv6.com honlapját kell meglátogatnod.

Szintén problémát okozhat a hálózati kapcsolat megszakadása, hiszen ilyenkor a számítógép visszaállítja az alapértelmezett, internetszolgáltató által biztosított publikus IP címet. Erre megoldás az úgynevezett kill switch, amely a VPN kapcsolat hibája esetén megszünteti az internetkapcsolatot is. Számos VPN vállalat kínál kill switch opciót, de egyéb, harmadik fél által kínált lehetőségek is elérhetők.

Biztonságos a VPN torrentezés?

Igen, de nem minden szolgáltató teszi ezt lehetővé. BitTorrent-tel történő peer-to-peer letöltés esetén a program megmutatja a résztvevők IP-címeit, így a felhasználók személyazonossága könnyen azonosítható. Tehát torrentezéskor rendkívül indokolt és ajánlott a VPN kapcsolat használata. Kockázatos például a torrentezés Németországban, ám VPN által megtörténik a valós IP-cím elrejtése, hiszen a szolgáltatóét használjuk. A VPN cégeket emiatt gyakran bombázzák Digital Millenium Copyright Act (DMCA) figyelmeztetésekkel. Egyesek inkább együttműködnek a szerzői jogtulajdonsokkal, és átadják a jogsértő ügyfelek adatait, azonban találhatunk kifejezetten torrentezésre ajánlott VPN hálózatokkal is.

Mikor javasolt a SmartDNS használata?

Sokan elsősorban a geo-blokkolás feloldására használják a VPN-t, olyan szolgáltatásokat is elérve, amelyek egyébként korlátozottak a nemzetközi felhasználók számára. Ha számodra is ez az egyetlen ok, ami miatt megfordult a fejedben a VPN beállítása, és nem érdekelnek az adatvédelmi és biztonsági előnyök, akkor inkább egy jóval egyszerűbb megoldást ajánlanánk. A SmartDNS egy sokkal szimplább technológia, amely nem titkosítja a kapcsolatot, így gyorsabb elérést biztosít, mint a VPN. Ez kevesebb pufferelési problémát okozhat. További előnye, hogy olyan eszközökön is beállítható, amelyek számára egyébként VPN hálózat létrehozása lehetetlen, ilyenek például az okostévék vagy a játékkonzolok.  Valamint a SmartDNS szolgáltatások olcsóbbak, mint a VPN előfizetés. További információt a SmartDNS.com oldalán találsz.

Lehetséges az IP cím megváltoztatása telefonon is?

Okostelefon

Igen, de… A VPN az iOS és az Android készülékeken támogatott, és ugyanúgy elrejti az IP-címet és titkosítja az adatokat, mint a számítógépeknél. Azonban a mobilalkalmazások az IP-címen kívül egyéb módon is azonosíthatják a személyazonosságod. Az appok gyakran kérnek hozzáférést a helymeghatározáshoz, a névjegyzékhez, a Google Play vagy Apple ID-hoz, és így tovább.  Ahhoz, hogy a VPN nyújtotta előnyöket mobilon is élvezhessük, a szolgáltatásokat inkább böngészőn keresztül (a legbiztonságosabb megoldás a Firefox) érdemes megnyitni, szóval nem magát az alkalmazást, amennyiben ez lehetséges.

Mindig tartsd szem előtt, hogy az okostelefonok nem valami biztonságosak, és sajnos nem sok mindent tehetsz annak érdekében, hogy biztonságosabbak legyenek.

Mire nem használható a VPN?

A VPN használata jelentősen javítja a titkosítást és biztonságot, ám azt is fontos megérteni, mire nem alkalmas:

 • A VPN nem biztosít anonimitást – mint ahogy azt már megtárgyaltuk. Ha a titkosszolgálat lohol utánad, a VPN egyáltalán nem segít rajtad. Ha egy VPN szolgáltató azt állítja, hogy teljesen „névtelenné” tesz, feltehetőleg nem valami megbízható.
 • A VPN nem akadályozza meg a weboldalak általi nyomon követést – az IP cím elrejtése virtuális magánhálózattal egy kicsit segíthet, de a weboldalak, marketing és elemző cégek olyan technológiákat használnak a nyomon követéshez, mint például a cookie-k, amivel a VPN nem tud mit kezdeni. Erre a legmegfelelőbb védelem inkább a különféle bővítmények használata

VPN kezdőknek: összegzés

A VPN egy rendkívül sokoldalú eszköz, ami teljes mértékben megéri a havi pár ezer forintos ráfordítást. Használatával csökken annak az esélye, hogy feltörjék a gépedet, és megakadályozza az illetékteleneket, hogy nyomon kövessék az internetes tevékenységedet.

Reméljük, az útmutató segítségével jobban eligazodtok a VPN hálózatok világában, és egyszerűbbé teszi a megfelelő VPN szolgáltatás kiválasztását.