IP Cím Elrejtése

A mai világban nem meglepő ha arról hallunk, hogy fontos az IP cím elrejtés.

De pontosan mit is takar ez? Miért olyan fotnos az ember ip címe?

Most már a csapból is ez folyik hogy ,,használj VPN-nt”.

De ha eddig a pár Youtube videó közbeni reklám nem győzött meg itt az ideje, hogy megmutassuk, hogy ez a szolgáltatás mire is jó ténylegesen.

Illetve milyen alternatívái vannak, ha ez nekünk nem szimpatikus.

IP Cím Elrejtése


Miröl is szól ez az az egesz IP cím elrejtése?

Miröl Is Szól Ez Az Az Egész IP Cím Elrejtése

Mi Az Az IP Cím?

Az IP cím az a kártya amivel megkapjuk a lehetőséget, hogy az interneten barangoljunk. Ha az életre akarjuk ezt kivetíteni, akkor olyan, mint egy személyi igazolvány. Ezzel jogosultak leszünk ottmaradni az adott országban (weblapon), de ha valami rosszat csinálunk ez alapján azt is tudják, hogy kik vagyunk a valódi ip-nk alapján tudni is fogják, hogy kik vagyunk.

Miért Rejtsd El Az IP címedet?

De ha nem csinálok semmi törvénybe ütközőt, akkor nekem nem is éri meg elrejteni az ip címet?

Ez a kijelentés sajnos nem igaz. Amikor egy weblapot keresünk, vagy igazából bármit csinálunk az interneten azt elmentik és, ha valaki ezt fel akarja kutatni meg tudja tenni játszi könnyedséggel és ezzel akár rossz fényben is tud feltüntetni. Egyébiránt ezen keresési adatok alapján kapjuk a hirdetéseket is, ami fölösleges pénzköltésre ösztönözhet.

Ha nekem nincs semmilyen kompromittáló előzményem, sőt az se zavar, ha ennyire személyre szabott reklámokat kapok, nekem van valami előnye?

Persze, hiszen ha ezt VPN-el tesszük kismillió más előnyt is kapunk egy nevetségesen alacsony havi árért, sőt a legtöbb VPN szolgáltató, még hatalmas kedvezményeket is ad.

VPN – A varázslat amiről mindenki mesél nem csak ámítás

A VPN reklámozás reneszánszát éli, szinte a csapból is ez folyik, de tényleg megéri? Összeszedtünk 9 indokot ami alapján te magad tudod eldönteni, vajon az ip cím elrejtésére ez a legalkalmasabb mód?

VPN

1. Biztonság publikus hálózatokon

Biztonság Publikus Hálózatokon

Megbeszélted ismerőseiddel, hogy találkoztok, de aki jön az is késik te meg unatkozol, de nincs annyi mobilneted, hogy elüsd a mobilodon? Logikus megoldás lenne, hogy keresel egy publikus WiFi-t, viszont azzal az a probléma, hogy könnyen fel lehet őket törni és akár az összes jelszavad, sőt lényegében mindened, amit az interneten tárolsz más kezébe kerülhet, ami akár a munkád elvesztésével is járhat. Ezt persze senki nem akarja.

Ha VPN-t használsz ez meg sem történhet, hiszen ha még valaki olyan ember is látja ezt a hálózatot aki rossz indulatú téged nem is fog látni, hiszen az IP címed szerint nem arra a hálózatra vagy csatlakozva, hanem akár egy másik országban lévő hálózatra, ami azt eredményezi, hogy biztonságosan használhatod az ottani wi fi-t és egy harmadik fél nem férhet hozzá az adatidhoz.

A VPN szolgáltatások lehetővé teszik, hogy megvédd a böngészési előzményeid, a banki adataid és jelszavaid is egyaránt.

2. Elrejti az adataid az internet szolgáltató elől

Elrejti az Adataid az Internet Szolgáltató Elől

Ha esetleg Chrome böngészőt használunk és azon belül is az inkognitó módot az első dolog, amit megfigyelhetünk, hogy azt írják, hogy a böngészési adataink továbbra se lesznek elrejtve az internetszolgáltatónk, munkaadónk esetleg iskolánk elől.

Bár az otthoni internetünkön kevesebb az esélye, hogy adataink támadás éri az internetszolgáltatónk így is mindenhez hozzáfér és ők nem is restek ezt eladni pénzért, amit meg is tehetnek. Viszont nekünk meg jogunkban áll erre nemet mondani.

A VPN még az internetszolgáltatónk elől is elrejt mindent.

3. Nem csak az internet szolgáltatód kíváncsi az adataidra

Közösségi Média

A telefonos alkalmazások és szociális média app-ok a zászlóvivői. Az adatlopásnak a koronázatlan királya a Facebook, akinek vezetőjét Mark Zuckerberg-et a legfőbb Amerikai bíróság is számon kérte ezzel kapcsolatban.

Egyébiránt egy másik híres eset, hogy Amerika betiltotta a Tik-tok-ot, ami talán az egyik legismertebb mobilos alkalmazás a piacon jelenleg szintén adatlopásért és megfigyelésért.

A VPN az ilyen alkalmazások elől is elrejti minden tevékenységünk és nem lesz hozzánk köthető bármi, amit csinálunk.

4. Még a kormány se tudja meg mit csinálunk az interneten

Kormány Se Tudja Meg

Bár az internetszolgáltatók és az alkalmazások azt állítják, hogy ők nem adnak el semmilyen adatot ez objektíven is kijelenthető hazugság.

Viszont ami talán az egyik legjobb dolog a VPN-ben, hogy választási kampány alatt se kapjuk egyik oldalról sem az értelmetlen és karaktergyilkos propagandát és egy nyugodt és átgondolt döntést hozhatunk, mire már mások egymás torkának vannak esve értelmetlenül.

5. Régió záras tartalmak feloldása

Régió Záras Tartalmak Feloldása

Mivel a VPN át tudja váltani az IP címünk bármilyen országba így minden tartalmat korlátozások nélkül tudunk nézni és hallgatni is.

A legtöbb szolgáltatásnak vannak olyan tartalmai amik csak bizonyos országokban elérhetőek például a Netflix-nek Amerikában sokkal több elérhető filmje, sőt sorozata van, de ha másra fáj a fogunk, akkor egy kismillió animációt nézhetünk meg Japán IP címről, amit sajnos itt Magyarországon fel se dob.

Viszont ez bárhol máshol is működhet weblapok, videók és ténylegesen bármi amin korlátozás van.

6. Biztonságos távoli munkánál is

Biztonságos Távoli Munkánál Is

Ha esetleg egy saját vállalkozást vezetünk érdemes lehet átgondolni, hogy beruházunk magunknak, sőt az alkalmazottainknak is egy ilyen szolgáltatásra, hiszen ez a fontos munkán belüli adatokat is elrejti.

Ha mindegyik alkalmazottunk használ VPN-t nem tudják őket feltörni, hiszen minden adatuk biztonságban marad, sőt attól se kell félni, hogy bármi olyan adat kikerül a cég köréből, ami szenzitív.

7. Könnyen használható

Könnyen használható

A korábban megemlített indokok egyértelműen csábítóak, sőt az a tény, hogy miután előfizettünk egy ilyen szolgáltatásra két kattintással már tudjuk is használni több, mint felemelő érzés és egyszerűvé teszi a biztonságos böngészést is.

Ami viszont még meglepőbb, hogy kevés ember használja ezeket a szolgáltatásokat annak ellenére is, hogy olcsók, gyorsak és egyszerűek is egyaránt.

8. Nem Csak Egy Platformon Használható

Platform Használhatóság

Bár van pár olyan szolgáltató, akik csak gépes piacot célozzák meg érdemes olyat keresni, akiknek mobilra is lehet használni, amit nyújtanak. Akik mobilra is adnak VPN-t azoknál az ár változatlan, csak be kell jelentkezni a fiókunkba a telefonunkon és ugyanazt a biztonságot kapjuk meg, mint a Windows, Macintosh, akár Linux gépünkön.

Lényegében minden adatunkat meg tudjuk védeni akár még, ha utazunk akkor is.

9. Kedvező Előfizetések

Kedvező Előfizetések

Ezek a cégek megállás nélkül kampányolnak és azon vannak, hogy minél több ideig hűséget fogadjunk az ő szolgáltatásuk mellet, cserébe ők olyan árakat nyújtanak, amik hihetetlenül kedvezőek.

Vannak olyan szolgáltatók, akik hosszabb előfizetés mellé ingyenes hónapokat adnak, sőt kifejezetten kedvező havi részlet árakat is egyaránt.

Sőt vannak ingyenes vpn szolgáltatók is, akik az ip címed elrejtik bármilyen fizetés nélkül, de általában kevesebb funkció van bennük és például az ingyenes wi fi-n se védenek.

Limitációk a VPN-el Kapcsolatban

Bár mint fentebb lett említve a VPN lényege, hogy mindent elrejtsen mindenki elől, viszont fontos leszögezni, hogy bár el tudja rejteni az internetszolgáltató elől a böngészési előzményeink, sőt a Facebook elől is, hogy miket kerestünk, de arra számítsunk, ha a Facebook-on keresztül nyitunk meg egy cikket azt tudni fogja az alkalmazás, ha windows, ha az android felületen csináljuk ezt akkor is.

Mert bár a VPN minden más adatot elrejt az alkalmazások elől, amit rajtuk csinálunk az a fiókunkhoz van kötve és a fiókunkat nem tudjuk titkosítani.

Egy VPN szolgáltatás nem tud leradírozni a föld felszínéről, de mindent megtesz azért, hogy ne essen bajunk az internetes barangolásainkból, viszont ezekből jobbak a fizetősek, mint az ingyenes vpn-ek, amik jobban védik meg a hálózatuk által tárol ip címek tömkelegét.

Melyik VPN A Legjobb?

ExpressVPN - A Legjobb VPN

Ha VPN-t szeretnel hasznalni hogy elrejtsd az eredeti IP cimedet online akkor az ExpressVPN az egy kivalo VPN szolgaltato. Egyszeruen elrejti az eredeti IP cimedet es gyorsan es egyszerűen segit elrejteni a tevekenysegeidet. Egyszer akkar 5 eszköz is connectalhat vele ha szeretnél.

Proxy – Nem ugyanarra, de ez is hasznos

Az ip cim elrejtes nem csak a VPN-el javasolt hanem akár a Proxy-val is, ami ugyanazon az elven működik, mint a VPN, csak nem rejti el teljesen az IP címed, mint ahogy gondolnád, meg főképp másra használják.

Lényegében mi kommunikáljuk a Proxy szerver felé, hogy mi melyik oldalt szeretnénk megnézni és ezt a szerver átadja a böngészőnknek ami ezzel lehetővé teszi a rajta való böngészést, viszont itt csak az oldalak elől lesz főképp rejtve a tevékenységünk.

Proxy

Indokok, hogy miért használj Proxy-t:

Még mielőtt bele vetnénk magunkat a tényekbe érdemes leszögezni, hogy a Proxy csak online a böngészőkben használható és ez a legnagyobb hátránya is, ha komolyan gondoljuk ezt a megvédjük az adataink és az ip címünk dolgot, akkor továbbra is csak a VPN-t tudjuk ajánlani, még ha az ingyenes vpn-re van keret akkor is.

  • Figyeld és szabályozd az otthoniak internet használatát: Ha egy apuka, esetleg anyuka vagyunk kifejezetten okos döntés lehet, ha otthonra felállítunk egy ilyen szervert, hogy a gyerekeink elé ne kerüljön olyan oldal, ami nem megfelelő. Ezzel bármilyen oldalt le tudunk tiltani, ami explicit tartalmakkal van tele, sőt azt is nyomon tudjuk követni, hogy mire használják az internetet.
  • Akár gyorsabb böngészés: Egy jó proxy szerverrel az internetes weblapok elérését is redukálhatjuk, hiszen egy jól felépített hálózaton az ismertebb oldalakat is el tudjuk menteni így nem kell a böngészőnek mindig felkeresni az adott oldalt, ami időt spórolhat meg nekünk.
  • Biztonsági eljárások: Mint a VPN ez is jó arra, hogy az IP címed megváltoztasd és elrejtsd a weblapok elől magad, sőt az oldal megtekintési kérelmed is teljesen máshonnan látja az oldal üzemeltetője így attól se kell félned, hogy tudják hol vagy.
  • Férj hozzá olyan tartalmakhoz, amik le lennének zárva: Csak, mint a VPN-nél itt is hozzá tudunk férni a régió zárás tartalmakhoz, hiszen ha olyan szerverre vagyunk csatlakozva, aminek van ilyen funkciója máshová fog minket megjeleníteni, ahol már el lehet érni azt, amit szeretnénk.

A Proxy szerverek veszélyei

Sajnos itt már nem fenékig tejfel minden, hiszen lehetnek különböző problémák, ami miatt duplán át kell gondolni, hogy ezt a módját használjuk-e az IP cím elrejtésünknek.

Ingyenes proxy veszélyei

Azok a szolgáltatók, akik ingyen futtatnak ilyen szervereket nincsenek jól anyagilag megtámogatva és még ha van egy olyan rendszerük is, ahol reklámokat nézve tudnak pénzt szerezni az bőven nem elég arra, hogy jó és megbízható szervereket tudjanak fenntartani.

Egyébiránt az ilyen szolgáltatások általában nem jelentkeznek semmilyen adatvédelemmel és a szervereik is könnyen feltörhetőek.

Előzmények megjegyzése

Az ilyen Proxy szervereken megtalálható az eredetileg használt IP címed és ha ezt a szervert feltörik ehhez is hozzá fognak férni, ami a fő cél volt, hogy ne történhessen meg.

Egyébiránt az összes böngészési előzményed is benne van és a jelszavaid is szóval, ha úgy nézzük a Proxy egy elég veszélyes vállalás.

Titkosítás nélkül

Ha titkosítás nélkül használjuk, akkor szinte értelmetlen, hiszen bárki hozzá tud férni az adatainkhoz, sőt olyan, mintha egy sima jegyzettömbbe írtuk volna le nekik.

Ha nem védelem a fő profilja akkor meg mire is jó a Proxy?

Röviden megfogalmazva ez inkább egy cégen belüli módja annak, hogy monitorozzák az internet használatot. Vannak hasznos funkciói, de ha meg akarjuk védeni az adataink érdemesebb VPN-t használni, hiszen az titkosít és el is rejt egyaránt.


Tor – A teljesen anonim internetes böngésző

A TOR böngésző-nek az az elképzelése, hogy mindenkinek szabadjon böngésznie az internetet korlátok nélkül és ők ezt el is hozták mindenkinek.

Tor

Miért jobb a Tor mint, egy másik böngésző?

Röviden minden adatunkat titkosítják és megoldják, hogy bármilyen oldalt elérhessünk a beépített VPN-nek köszönhetően.

Nem lehet semmit vissza keresni és beton biztos az egész, bár ez sem teljesen anonim a címünk és a böngészéseink teljesen láthatatlanok maradnak, de az aktivitásunk egy részét nem lehet teljesen elrejteni

Ezt a projektek informatikusok kezdték el 2006 Decemberében és azóta is megállíthatatlanul tör előre mindenhol leszámítva azt a pár országot, ahol a kormány betiltotta ezt a kezdeményezést, mint például Kínában, ahol kifejezetten szeretik elrejteni az ott élő emberek elől a világ többi részéről a híreket.

Milyen hátrányai vannak?

Bár a teljes anonimitás egy kecsegtető ígéret sajnos itt van egy elég erős negatívum.

Itt egy nagyon erős titkosítási rendszer működik, viszont ez azzal is jár, hogy lassabban tudjuk böngészni az internetet és ez időben is mérhető. Míg egy mezei böngészőn bejön egy oldal fél esetleg egy másodperc alatt, itt akár ez három-négy is lehet, ami nem hangzik szörnyű dolognak, egy idő után irritáló lehet.

Bár vannak módjai, hogy hogyan lehet felgyorsítani a Tor böngésző-t ez időbefektetéssel és szenvedéssel jár és sokat kell böngészni az internetet hozzá főleg angolul, szóval ha csak Magyarul beszélünk lehet érdemes többször is átgondolni, hogy a Tor-t használjuk-e.


Gyakran ismételt kérdések – GYIK

Bár sok dolgot lefedtünk így is lehet bennetek még számos kérdés, így ezen utolsó kérdések segítségével szeretnénk hasznos információkat nyújtani számotokra.

Az IP cím elrejtése legális?

Igen, teljesen legálisan rejthetjük, sőt változtathatjuk meg VPN-el. Még olyan országokban is, mint Kína lehet ilyeneket használni. Bár az a közvélemény, hogyha valaki el akarja rejteni az IP címét az valami nem legitim dolgot csinál ezt a fals tévképzetet ne vegyük fel.

Miért fontos az IP cím elrejtése?

Aki elrejti az ip címét az adatait megvédi olyan embertől akik ezzel visszaélnének legyen ez bárki egy alkalmazás, egy szociális média platform, az internet szolgáltatónk vagy akár még a saját kormányunk. Fontos, hogy az internetes is védjük a tulajdonunk.

Ingyenesen is elrejthető az IP címem?

Igen viszont nem ajánlott. Bár vannak olyan VPN, sőt Proxy szerverek is amik ingyenesek általában ezek gyengébbek, mint a fizetős társaik. Hiszen nem tudja az adott szolgáltató fejleszteni a szolgáltatásuk, mert nincs egy stabil anyagi háttere a szolgáltatásnak. Egyébiránt ha már ingyenesen akarjuk ezt megoldani a Tor a legjobb alternatíva.


Szoval Hogy Is Tudom Elrejteni az IP C í memet?

A VPN használata egyértelműen a befutó, mert mindenhol titkosítja az adataink és ezzel megvéd minket és a kényes információnkat egyaránt, illetve ez a legkézenfekvőbb megoldás az árához képest, emellett mindegyik platformon tudjuk használni bármilyen komolyabb nehézség nélkül.

A Proxy szervert inkább arra érdemes használni, hogy monitorozzuk cégen belül esetleg otthon a hálózaton futó eszközök tevékenységét, ezeket a szervereket mérhetően könnyebb feltörni, így inkább a VPN-t ajánljuk, ha a biztonság is fontos nekünk, mivel sajnálatos módon ezt a kettő módot nem használhatjuk együtt.

Viszont, ha nem éppen füllik ahhoz a fogunk, hogy pénzt áldozzunk, vagy különösebb idő befektetést tegyünk ebbe az internetes biztonság projektbe bele, akkor a Tor a tökéletes alternatíva, mert titkosít és teljesen ingyen van és megbízható, de ugye nekik az a hátrányuk, hogy mérhetően lassabbak, mint más böngészők. Valamit valamiért, ahogy szokták mondani.